/Ceremoniał tortu weselnego – jak go dekorować?

Ceremoniał tortu weselnego – jak go dekorować?

Zazwyczaj młode pary selekcjonują miesiące letnie na termin swego wesela. Sprzyja temu na ogół pociągająca pogoda oraz większe możliwości powiązane z doborem stroju, pleneru czy artykułów.

Oferta na torty ślubne jak pojawia się w tym czasie ma okazję przyprawić o spory kłopot w wyborze. Mistrzowie cukiernictwa umieją obecnie zrealizować nieomalże jakikolwiek zamysł młodych niemniej jednak przeważnie proponowane są torty z dodatkami sezonowych owoców. Truskawki, wiśnie, gruszki i wszystkie dostępne w tym czasie owoce analizują się wtedy nienagannie. Letnie torty charakteryzują się bogactwem zdobienia i wykonania. Przeważają motywy owocowe oraz kwiatowe. Jednakowo jak wiosną nowożeńcy zazwyczaj powielają motywy występujące w ozdobach sali, kościoła czy butonierki.

Tort ślubny, którym młodzi dzielą swych gości musi być jednakże swą strukturą nadający się do temperatury dominującej w tym czasie ponieważ istnieje istotne niebezpieczeństwo, że zarówno dekoracja, figurki na tort weselny oraz sam tort ulegnie zepsuciu pod wpływem ciepła. W związku z tym zostawia się od wyrobów z ogromną ilością ciężkiej i tłustej masy. Jesień jest porą niesłychanie sprzyjającą tortom weselnym.

Barwy tej pory roku, złoto, brązy, zieleń oraz pomarańcz są niezmiernie niejednokrotnie stosowane przy aranżacji stroju pary młodych, niejednokrotnie zgodne z odcieniami oczu, włosów czy choćby złotych obrączek. Stonowane składniki kolorystyczne wzorowane na odcieniach jesieni znajdują swe odbicie na tortach. Para młoda wybierając figurki na tort weselny kieruje się najczęściej predyspozycjami smakowymi dbając, by wszyscy goście byli zadowoleni.

Cukiernicy oferują niesłychanie w szeregu przypadków, podobnie jak wiosną czy latem owoce oraz towary sezonowe. Najpopularniejsze są torty orzechowe, z dodatkiem gruszek czy karmelu. Detalami dekoracji stają się kolorowe liście wykonany z masy cukierniczej, kwiaty o raz rozmaite desenie. Nielabilnie nawiązuje się do wiązanek użytych w dekoracjach przyjęcia oraz do ukochanych kwiatów panny młodej. W przypadku tortów weselnych polecanych na jesienną uroczystość nie ma ograniczenia co do formy oraz struktury ciasta. Znakomicie sprawdzają się wszelkie masy i słodkie kremy.