/Co odpowiada za charakterystyczny smak kawy?

Co odpowiada za charakterystyczny smak kawy?

Charakterystyczny smak kawy jest zależny od wielu elementów, niemniej jednak najważniejsze jest tu należyte ziarno. Na jakimkolwiek opakowaniu kawy powinny odnaleźć się podstawowe informacje traktujące jej gatunku i miejsca pochodzenia. Szczególne uznanie wśród degustatorów odszukały dwie formy krzewów kawowych: mniej odporna, lecz bardziej wytworna Coffea arabica i Coffea kawa robusta, użytkowana głównie do sporządzania mieszanek i kawy rozpuszczalnej. Na jakość otrzymywanego artykułu wpływa też specyficzna dla każdego regionu wysokość plantacji, nasłonecznienie, sposób zbierania i suszenia ziarna. Jego wartość oceniana jest przez zawodowych degustatorów i klasyfikowana według kryteriów ustalonych przez Międzynarodową Organizację Kawy, czyli ICO (ang. International Coffee Organisation).

Proces palenia ziaren nadaje jakiejkolwiek kawie specyficzny smak i moc. Delikatna kawa po amerykańsku różni się od silnie palonej na sposób włoski czy też francuski nie tylko aromatem, niemniej jednak też zawartością kofeiny, jakiej, wbrew oczekiwaniom, zawiera znacznie więcej aniżeli intensywne w smaku formy – przetestuj JURA D60. Ziarna kawy są niemniej jednak nadzwyczaj wrażliwe na przechowywanie i zachowują swój aromat jedynie przez dwa tygodnie. Skutkiem tego przy zakupie należałoby zwrócić szczególną uwagę na datę palenia, jaka powinna być umieszczona na etykiecie.

W jaki sposób do tej pory próżniowe opakowania są najważniejszym sposobem na przedłużenie solidności aromatu i w następstwie tego praktyczniej jest zaopatrywać się w małe porcje ziaren aniżeli kupować duże worki, jakich zawartość po otwarciu szybko zwietrzeje. Świeżość kawy wolno ocenić rozgryzając jej ziarno. Stare i zleżałe staje się gumowate i nieprzyjemnie gorzkie w smaku. Metoda ta jest nadzwyczaj kultowa w Ameryce Środkowej. Raz przygotowany koncentrat wolno przechowywać w lodówce i wykorzystywać zarówno do sporządzania napoju, jak i do innych dań i deserów. By go zrealizować wypada jedynie zwiększyć ilość użytego ziarna do blisko 25dag na 4 filiżanki. Grubość mielenia zależy od sposobu jakim chcemy się posłużyć przy zaparzaniu kawy. Poprawniej jest unikać pozyskiwania kawy mielonej, jakiej jakość możemy ocenić wówczas po zaparzeniu.