/Duszenie, pieczenie i smażenie – metody obróbki termicznej

Duszenie, pieczenie i smażenie – metody obróbki termicznej

Gotowanie w wodze pozwala uzyskać potrawy, które będą soczyste i łatwostrawne. Ta sztuka kulinarna z pewnością nie nadaje potrawom tak wyrazistego smaku oraz aromatu, jak w trakcie pieczenia czy smażenia. Jest jednak szczególnie pożądana ze względu na fakt, że potrawy gotowane nie obciążają przewodu pokarmowego. Nasze jelita łatwo je trawią. Żeby potrawa była smaczna, nie wystarczy jednakże jedynie wrzucić towary do wody. Najważniejsze w gotowaniu jest wyczucie czasu. Jest to autentyczna sztuka oraz potrzebuje niemałego doświadczenia kucharskiego.

Zbyt długo gotowane artykuły stają się za niesłychanie miękkie. Tracą wówczas własne wartości odżywcze, a potrawa staje się niesmaczna. Ugotowanie pospolitego makaronu, by nie był zbyt miękki nie jest bezproblemowe. Każdy artykuł żąda innego czasu gotowania, wobec tego należy dodawać je do potrawy w trafnej kolejności. Gotowanie potrzebuje także prawdziwego kunsztu w wykorzystywaniu bogactwa przypraw. Woda powoduje, że dużo substancji smakowych przechodzi do wywaru. Jeśli musimy go odrzucić, w owym czasie koniecznie należy stosownie przyprawić samą strawę.

Pieczenie jest najwcześniej odnalezionym sposobem obróbki kulinarnej. Wykorzystywali go już ludzie prehistoryczni. Nie świadczy to, że jest to sztuka prymitywna. Wręcz przeciwnie, być może nawet najtrudniejsza. W trakcie pieczenia z warzyw oraz mięsa wycieka sok. Jeżeli nie zapanuje się nad tym przebiegiem, potrawa będzie sucha i ciężka do pogryzienia. Szczególnie zawiłe jest pieczenie na ruszcie, niemniej jednak domowy piekarnik także nie jest bezproblemowym narzędziem pracy. W wielu przypadkach zdarza się, że potrawa z jednej witryny się przypala, a z drugiej jest półsurowa. Gospodynie pokojowe mają obrządek zganiać to na niedociągnięcia samego piekarnika.

Zgodność z rzeczywistością jest taka, że nawet nad ogniem ogniska wolno przyrządzić wyśmienitą pieczeń. Tę sztukę kulinarną utrudnia fakt, że każdą pieczeń należy przyzwoicie przyprawić. Gotowe mieszanki przeważnie zawierają glutaminian soku, jaki opisowo formułuje się jako ulepszacz smaku. Prawdziwością jest, że poprawia on smak wszystkich potraw, niemniej jednak jest to swego rodzaju droga na skróty. Kto umie przyprawić pieczoną potrawę bez użyciu gotowych mieszanek jest autentycznym mistrzem kuchni.