/Kawa – w jaki sposób ją przygotować i podać, by smakowała wybornie?

Kawa – w jaki sposób ją przygotować i podać, by smakowała wybornie?

Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, co to jest kawa. Wiele osób to naturalnie od kawy rozpoczyna swój dzień. Pije się ją nieomalże wszędzie, na dowolnym kontynencie, w dowolnym kraju. W Polsce najpopularniejszą jest kawusia parzona – taka, jakiej fusy osadzają się na dnie filiżanki. Taki rodzaj przygotowania kawy nie wszelkim smakuje. Nie wyobrażają sobie picia takiej kawy choćby Włosi. W każdym bowiem kraju są przeróżne sposoby, przeróżne metody na to, żeby kawę przygotować.

W pewnych sytuacjach kawa smakuje o wiele bardziej, niekiedy mniej. Zależy to oczywiście od sposobu przygotowania, od typu ziarenek, od tego czy kawa jest znacznie bardziej palona czy mniej. Każdy z nas ma swój wyjątkowy typ kawy. Nazwa tego czarnego napoju jest niezwykle ważna. Nie wszyscy lubią gorzką, długo paloną kawę. Czasem wolimy subtelniejszy smak. Zależy to oczywiście od naszych upodobań. Kochamy testować, lubimy sprawdzać smaki.

Często mamy swój ulubiony lecz szukamy dalej, wyszukujemy czegoś oryginalnego – {sprawdź|wypróbuj|przetestuj kawa dallmayr. To bardzo ważne dla smakoszy kawy. A takich degustatorów jest bardzo dużo. Kawa podawana jest na różne sposoby. W szeregu przypadków zależy to od miasta czy kraju.

We Włoszech na przykład najpopularniejsza jest kawusia espresso przekazywana w malutkich filiżankach. Jest to nadzwyczaj mocna kawa skutkiem tego również podaje się ją w tak niewielkich filiżankach. W Polsce mamy zwyczaj picia kawy parzonej – drobinki zmielonych ziaren palonej kawy wsypuje się do filiżanki i zalewa wrzącą wodą. To bardzo specyficzny sposób przekazywania, lubiany w nielicznych krajach. Wiele osób nie toleruje drobnych fusów, jakie unoszą się czasem przeszkadzając czy wyraźnie utrudniając spożywanie tego smacznego napoju.

Kawa zawiera kofeinę. Nie jest w związku z tym polecana dzieciom. Nie można przesadzić z piciem kawy. Nadmiernie duża jej ilość w ciągu dnia może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Są osoby, jakie nie tolerują mocnej kawy – parzonej czy również z ekspresu. Takie osoby wolą słabszą kawę rozrzedzoną na przykład mlekiem czy śmietanką do kawy. Odmianą kawy, która niemniej jednak z parzoną mocną kawą nie ma wiele wspólnego jest cappuccino, uwielbiana przede wszystkim na południu Europy.