/Navegado: tradycyjne chilijskie wino

Navegado: tradycyjne chilijskie wino

Navegado: tradycyjne chilijskie wino, nazywane jako wino żeglarskie. Zdobywa sławę na całym świecie. W związku z tym także przepisu na jego wykonanie nie mogło zabraknąć w serwisie Tragos Del Mundo. Są albowiem w tym miejscu opisane pyszne alkohole znane na całym świecie.

Wywodząca się z Chile receptura wina, z jaką można się zapoznać pod linkiem https://www.tragosdelmundo.cl/vino-navegado/ faktycznie motywuje do tego, aby bliżej interesować się tym smakowitym napojem alkoholowym. Należy aczkolwiek mieć na uwadze to, że jest to wino grzane, więc optymalnie będzie pić je w czasie jesienno – zimowym. W pochmurne i chłodne wieczory wino żeglarskie polepszy nastrój. Można kosztować go samotnie, z partnerem lub w gronie znajomych. Tak naprawdę, na zrobienie takiego wina można wyszukać parę przepisów. Szczególnie popularny jest ten, do którego dodaje się kojarzące się ze świętami przyprawy. I to dokładnie w okresie okołoświątecznym jest to chętnie wypijany napój.

Oczywiście, przyprawy można wybierać samodzielnie, ściśle do posiadanych gustów. Niezwykłość tego trunku opiera się stricte na tym, że nie ma jednej, potwierdzonej receptury, jeśli chodzi o jego przyszykowanie. I o tym właśnie pisze twórca bloga Tragos Del Mundo. Jeśli już ktokolwiek raz przygotuje Navegado, to zagwarantowane jest, że będzie chciał eksperymentować nadal z tym, jak można urozmaicać jego smak. Do takiego trunku z winem można de facto dodać to, na co ma się ochotę. Istotne jest jednak to, żeby nie pomijać pięciu podstawowych elementów: czerwonego wina, pomarańczy, goździków, lasek cynamonu i cukru.

Zwykle do przygotowania Navegado wykorzystuje się młodsze wina owocowe, takie jak Merlot czy Syrah. Wśród dodatków, jakie można dodawać do niecodziennie wykonywanego wina wymienić można takie jak: gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, liście hibiskusa. Niektórzy mogą dodawać również kawałki jabłka albo gruszek. Wino idealnie będzie smakowało, o ile cukier zastępuje się miodem albo likierem pomarańczowym Contreau. To zaakcentuje o wiele bardziej posmak gustownego napoju alkoholowego. Ciekawym sposobem na przygotowanie wina grzanego z przyprawami jest to, żeby najpierw zamieścić je w zaparzaczu do herbaty, żeby nie trzeba było martwić się o ich dalsze odcedzenie.