/Nie wyłącznie kurowanie – zioła w codziennych daniach

Nie wyłącznie kurowanie – zioła w codziennych daniach

Polska jest państwem o nadzwyczaj bogatej i różnorodnej faunie. Na jej terenie występuje niezmiernie wiele roślin o atrybutach leczniczych. Zioła w Polsce pojawiają się zarówno w naturze, np. na łąkach lub w lasach. Ze względu na doskonałe warunki geograficzne też uprawia się je w hodowlach. Najatrakcyjniejsze polskie zioła znajdują funkcja zarówno w medycynie, jak i w kuchni. Są to m.in. bazylia, tymianek, kminek, koper, pietruszka, majeranek, rumianek, szałwia, tymianek i mięta. Przetwarza się je, np. suszy albo mieli oraz wyprzedaje później w formie przypraw czy też też wiąże w pęczki i sprzedaje się je w normalnej formie – wypróbuj olej konopny. Z wielu ziół produkuje się również napary i herbaty, np. z szałwi i rumianku. Inne znane i cenione polskie zioła to dzika róża, jałowiec, brzoza, pokrzywa, podbiał, kasztanowiec, krwawnik, lipa, mlecz lekarski, babka lancetowata, głóg dwu i jednoszyjkowy, borówka czernica. Znajdują zastosowanie przede wszystkim w medycynie naturalnej, głównie w fitoterapii i aromaterapii.

Zioła oraz inne przyprawy to elementy, które niesłychanie wielokrotnie decydują o smaku oraz aromacie potrawy. Nieraz szczypta dodana do garnka na wskroś zmienia zakres dania. Zioła nadają potrawom subtelnego smaku oraz tworzą jego wielowarstwowa, intrygującą strukturę.

Dania bez przypraw są przeważnie albowiem w każdym calu mdłe oraz ich spożywanie pozbawione jest niemal totalnie przyjemności. Najbardziej popularne w lokalnej kuchni zioła to bazylia, pietruszka, koper, szczypior, tymianek, majeranek, cząber, mięta oraz szałwia, a przyprawy – papryka, cynamon, goździki, czosnek pospolity, cebula i imbir. Zioła można kupować oraz dodawać do potraw w dwóch zasadniczych kreacjach. Główna to zioła suszone. Oddane są już najczęściej technologicznej obróbce oraz można je kupić w małych, gotowych porcjach w niemal każdym sklepie. Druga kreacja to zioła świeże, które można kupić albo ścięte oraz powiązane w pęczki lub ewentualnie także samodzielnie hodować je w donicach czy też w ogrodzie. Zasadniczo zioła świeże mają głębszy oraz silniejszy aromat.