/Wytwórczość i klasyfikacja kawy – którą wybrać?

Wytwórczość i klasyfikacja kawy – którą wybrać?

Kawę uprawia się wyłącznie w niektórych krajach. Jest to niemniej jednak nadzwyczaj dochodowy interes. Eksportowana jest nieomalże do wszystkich krajów – Europy, Ameryki, Azji. Chyba wszyscy, w dowolnym zakątku na ziemi pijemy kawę. Ewidentnie robimy to na różnorodne sposoby. Jednym kawa smakuje, inni jej nie konsumują, nie piją, wyraźnie jej nie uwielbiają. Jednakowoż to tylko od nas zależy, od stworzonego przez nas smaku czy gustu czy taką kawę będziemy pić. Jeśli kawę eksportuje się niemal do wszelkich krajów świadczy to, że musi być fabrykowana w gigantycznych ilościach – i tak także jest w rzeczywistości. Każdego roku produkuje się aż 7 milionów ton kawy. To w gruncie rzeczy wiele.

W zależności od tego, gdzie taka kawa zostanie wyprodukowana, z plantacji jakich krajów zostanie zebrana oraz jak pozostanie przygotowana zależy jej smak. A smaki są niezmiernie różne. Prawdopodobnie każdy z nas spotkał się z kawą o wiele bardziej gorzką lub taką, jakiej smak był nieomalże słodkawy. Kawę trzeba umieć przygotować. Czasem taki napój nie jest nadmiernie wyśmienity – powinniśmy go odpowiednio przyprawić. Na półkach sklepowych mamy bardzo różne kawy – przetestuj kawa ziarnista sklep. Zapakowane są one w kawa ziarnista sklepróżne opakowania, pudełeczka, woreczki.

W pewnych momentach bardzo długo zastanawiamy się nim wybierzemy tą stosowną. Żeby wiedzieć, jak dana kawa smakuje musimy jej spróbować. Nie ma innego sposobu na sprawdzenie jej smaku. Są kawy podobne do siebie w smaku, jednak są również i takie absolutnie rozmaite. Kawę można poddać klasyfikacji. Wyróżnia się kawy w ziarenkach, kawy rozpuszczalne i te, jakie są liofilizowane. W Polsce najpopularniejsze są kawy rozpuszczalne. Większość z nas pije oczywiście takie kawy. Niegdyś nie były one dostępne.

Wypada było sprowadzać je z zagranicy – a to w pewnych sytuacjach było niesłychanie zawiłe. Kupowało się w następstwie tego kawy w ziarnach oraz należycie przygotowywało do parzenia – mieliło w młynkach do kawy tak, by uzyskać należytą strukturę takich ziaren, by rozdrobnić je. Nie mogły być zanadto drobne, jednak oraz zanadto grube. Każdy sam musiał określić, jaka kawa smakuje mu najbardziej. Obecnie mamy wybitnie kolosalny wybór kaw. Są przeróżne smaki, różni producenci.